Erling Sørli (SV), Per Harald Agerup (Sp), Eirik Bergstedt (Ap), Heidi Skreen (MDG), Stian Furu Øverby (R)

Skal det privatiseres igjen?

Erling Sørli (SV), Per Harald Agerup (SP), Eirik Bergstedt (AP), Heidi Skreen (MDG), Stian Furu Øverbye (Rødt)

I Holmestrand kommune har vi i valgperioden vi er i ferd med å gå ut av «tatt hjem» en rekke tjenester vi tidligere kjøpte av private leverandører. Dette er tre institusjonsplasser, fire habiliteringsplasser og fire psykisk helse og avhengighet. Gjennom en bevisst satsing har kommunen klart å rigge det til slik at vi har kunnet tilby plasser i vår egen kommune med bedre og nære tjenester og bedre styring av økonomien. Pengene går til brukerne/pasientene og ikke til private eiere. Dette har det heldigvis vært stor enighet om blant alle partiene.

Nå i valgkampen registrerer vi at Høyre på sentralt plan åpner opp for storstilt privatisering innenfor helseområdet. Erna Solberg skal visstnok piske sine lokalpolitikere slik at dette blir en realitet. Nå kan det jo hende at de lokale Høyrerepresentantene vil stå imot, men mye taler for det motsatte. Hvorfor er vi skeptiske til Høyre her? Og Frp selvfølgelig!

Rett før sommerferien behandlet kommunestyret en sak om Struktur og organsiering av fremtidens helse og velferdstjenester i Holmestrand kommune.

Her foreslo Espen Watne Andresen (Uavh , nå 1.kandidat for INP) at ideelle og private tjenesteytere skal inkluderes i fremtidig tjenesteyting. Dette forslaget fikk stemmene fra FrP, H,Krf og de to såkalte uavhengige og Krf.

Vi er selvfølgelig ikke imot at ideelle organisasjoner bidrar på dette området. Men vi vil sterkt fraråde å igjen privatisere oppgaver vi har «tatt hjem». Frivilligheten og ikke-kommersielle foretak er viktig for vårt samfunn. Men vi vil at pengene skal gå til brukere/pasienter og ikke inn på kontoen til en privat bedrift som nødvendigvis må drive etter privatøkonomiske prinsipper.

Partiene Rødt, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne vil være garantister mot å reversere og utvide privatiseringen innenfor helse-og omsorgstjenestene.